úterý 6. prosince 2011

Špendlíkový andělé - návod

Špendlíkové andílky už z mého blogu znáte a konečně jsem se dostala ke zveřejnění návodu, který jsem vytvářela do vánočního čísla časopisu Korálki (rok 2009)

Co budete potřebovat:
6 spínacích špendlíků (použila jsem vel. 32 mm)
1 spojovací kroužek (průměr 8 mm)
Paměťový drát na tvorbu prstýnků (nebo měděný drát 0,8 mm)
Měděný drát (průměr 0,25 nebo 0,3 mm) na křídla a ručičky (cca 30 cm)
Korálky podle vlastního výběru - ohňovky, voskové perle, rokajl
Štípací a kulaté kleště.

Podle schematu si s rokajlu vyrobíte křídla a ručičky andílka (začátek je označen "*"). Korálky navlékáte na tenký měděný drát.
schema:


(hotové ruce a křídla)


Korálky navlékněte na špendlíky tak, aby větší korálky byly u zapínání, protože ta strana bude tvořit spodek sukýnky a bude nejširší. Pozor, aby se daly špendlíky dobře zapnout a držely. Aby se později samovolně nerozepnuly a někdo se o ně neškrábl


A teď je na řadě sukýnka od andílka. Na spojovací kroužek o průměru 8 mm postupně navlékněte jednotlivé špendlíky. Dávejte pozor, aby všechny směřovaly na stejnou stranu a nestalo se, že budete mít některé korálky směrem „dovnitř“ sukýnky. Dolní část sukýnky uděláte obdobně. Ustřihněte si o kousek víc, než jednu otočku paměťového drátu (prstýnkového) a na jednom konci udělejte očko. Nyní navlékejte střídavě korálky a druhé konce špendlíků (ty u zapínání), dokud neuděláte celý spodek sukýnky. Na druhém konci opět udělejte očko. (Pokud nemáte paměťový drát, použijte měděný, ze kterého kroužek vytvarujete)




Závěrečná kompletace andílka je již zcela jednoduchá. Na větší nýtek navléknete korálek většího průměru, tak aby nešel protáhnout horní částí sukýnky a ta na něm držela. Postupně navléknete jednotlivé části andílka – sukýnku, tělíčko (ohňovka nebo perlička 6mm), křídla s ručičkama, hlavičku a kaplík. Konec nýtku zkrátíte na potřebnou velikost a uděláte očko.


A je hotovo. Fantazii při výběru korálků se meze nekladou. A pokud nechcete dělat andílky, vynechte křídla, udělejte pouze ručičky a máte krásnou panenku.

A protože andílka z návodu už znáte z dřívějška, tak tady je taky nějaký ten letošní.


1 komentář:

Amelie řekl(a)...

jsou nádherní.